Bare sølv til Sarpsborg

En horribel start ødela for Sarpsborg 08, som tapte cupfinalen mot Lillestrøm 3-2.

Det virket som cupfinalen var over nesten før den hadde startet for Sarpsborg 08, da Lillestrøm ledet 2-0 etter ti minutter. Men de blåhvite kjempet seg tilbake, og var vanvittig nære å utligne til 3-3 på overtid. Nesten er imidlertid ikke nok, og dermed ble det ingen kongepokal denne gangen heller.

To LSK-scoringer de første ti

08-spillerne virket preget av stundens alvor fra start. Man var stresset og passive, og slapp inn et mål allerede etter et minutt. En svak klarering gikk rett i Erling Knudtzon, og Simen Kind Mikalsen satt inn 1-0. Som om ikke det tidlige baklengsmålet var ille nok - scoringen skulle vært annullert for offside. Hvorfor linjedommer ikke så den, eller valgte å la være å blåse, er en skikkelig julenøtt.

Det var ventet at Lillestrøm ville ligge lavt og kompakt, og det virket ikke mindre sannsynlig at de ville følge den taktikken nå som de hadde fått kampen inn i perfekt spor.

Men LSK la seg ikke bakpå. Ikke mer enn ti minutter senere satt de gulkleddes andre scoring for ettermiddagen. Kristoffer Zachariassen har hatt en fantastisk sesong, men i dag gjorde han dessverre to fatale feil i åpningsminuttene av cupfinalen. Som ved det første målet, maktet ikke nummer 17 å klarere skikkelig. Denne gangen var det Haakenstad som fikk ballen i beina og kunne doble ledelsen.

Nå hadde i hvert fall ikke forhåndsfavorittene Sarpsborg 08 noe å tape lenger. De kunne slippe ned skuldrene og forsøke å finne en vei tilbake i denne kampen. Og Ole Jørgen Halvorsen hentet frem et brukbart skuddforsøk, men Knudtzons avslutning i den andre enden var enda farligere.

Patrick Mortensen tente håpet

Litt ut av ingenting, fikk de blåhvite en livbøye inn i kampen igjen. Ole Jørgen Halvorsen forserte sentralt i banen og fyrte av et skudd fra 16-meterstreken. Ballen gikk via en Lillestrøm-spiller og til Mortensen, som plasserte inn reduseringen med innsiden av foten.

Kun minutter senere var det helt utrolig at 08 ikke utlignet. Diatta kom alene med keeper og gikk i bakken uten å få straffe, men både Halvorsen og Mortensen kom til skudd som ble blokkert av kanarifugler i siste liten. Sarpingene hadde tatt over kampen fullstendig nå, og jaktet en ny scoring i omgangens siste kvarter.

Flere scoringer ble det ikke før pause, men spillet i siste halvdel av omgangen var noe helt annet enn den første, og troen på flere blåhvite scoringer var forsterket.

Lillestrøm kom hardt ut av startblokkene i den andre omgangen. De beholdt et lite initiativ de første femten, selv om det var 08 som måtte jakte scoring. I det 58. minutt satt også 3-1-scoringen. Frode Kippe hadde nettopp ligget nede med skade, men hadde fått bandasjert hodet og var med opp på en corner. Det var seks blåhvite rundt ham i boksen, men ingen innenfor en radius av 1 meter. Dermed kunne den høyreiste kapteinen enkelt stange inn romerikingenes tredje.

Bare nesten for 08

Å hente inn to mål på en halvtime virket som en vanskelig, men ikke umulig oppgave, og straks var Lillestrøms ledelse halvert. Krepin Diatta brukte hurtigheten sin på venstrekanten og la inn til Kristoffer Zachariassen. Bergenserens avslutning gikk via Frode Kippe og i garnet. 3-2!

LSK kunne gjenerobret sin to-målsledelse etter 70 minutter. Lynraske Erling Knudtzon kom alene med Anders Kristiansen, men sisteskansen klarte å forhindre scoring, og Sigurd Rosted fikk til slutt klarert. Så var det Meglalvis sin tur til å brenne en fet mulighet. Spissen ble headet fri i feltet, men bommet regelrett på avslutningen.

Med et kvarter igjen å spille, satt Geir Bakke innpå Tobias Heintz. Unggutten markerte seg raskt med en herlig hælpasning til Joachim Thomassen, som fyrte av et rapt skudd som Origi reddet. Kanarifuglenes gode keeper fikk også en hånd på en godt plassert heading fra Joacim Jørgensen, og de gule beholdt ledelsen.

Tiden begynte å renne ut for de blåhvite, og trenerteamet måtte ta risiko. Man byttet ut høyreback Askar og satt innpå Jonas Lindberg. Han kom til en eventyrlig mulighet umiddelbart, men fra fem meter klarte han ikke å heade Ole Jørgen Halvorsens innlegg forbi Origi. Lindberg fikk også prøve avslutning med foten etter innlegg fra Sigurd Rosted, men Arnold Origi vartet opp med en mesterlig redning også denne gangen.

Vi var så nær, men det ville seg ikke. Lillestrøm Sportsklubb er norgesmestere 2017.