Stadionguide: Hit kan det bli tur

Fra havgap på Færøyene til strandliv i Latvia og shopping i Estland. Sjekk ut hvilke lag Sarpsborg 08 kan møte og hvor de kommer fra her.

Annonse:

NSÍ Runavik

Stadion: Runavik Stadium, Vid Lökin
Kapasitet: 2000
By: Runavik, Færøyene. 3.800 innbyggere
Draktfarger: Gult og sort

NSÍ Runavik har kommet seg til første kvalifiseringsrunde gjennom å bli nummer fire i den færøyiske serien i 2017. De gule og sorte "biene" fra kysten havnet bak Vikingur, KI og B36 sist sesong. Klubbens fulle navn er Nes Sóknar Ítróttarfelag Runavík.

NSI, stiftet tilbake i 1957, var med i EL-kvalifseringen også sist sesong. Da røk de 4-1 sammenlagt mot Dinamo Minsk. Årets kvalifisering blir den fjerde strake for de gulsorte fra Færøyene - en øynasjon 600 kilometer vest for Bergen med totalt 49.200 innbyggere.

vidlokin - NSI

Runavik Stadium, Vid Lökin

IBV Vestmannaeyjar

Stadion: Hásteinsvöllur
Kapasitet: 2.300
By: Vestmannaeyjar, Island. 4.200 innbyggere
Draktfarger: Sort og hvitt

Det blir ikke stort vakrere og råere. Lengst ut i havgapet utenfor Island ligger Vestmannaeyjar. Her spiller IBV på en av verdens kanskje aller flotteste arenaer, i alle fall i forhold til beliggenhet - Hásteinsvöllur. Klubben, som Sarpsborg 08 hentet både Thorarinn Valdimarsson og Gudmundur Thorarinsson fra, tok seg til kvalifseringen gjennom å vinne den islandske cupen. 

Laget har fått en tøff start på sesongen og kjemper i øyeblikket for å overleve i den islandske toppdivisjonen. Men et besøk til Valdimarssons idylliske hjemsted - for en naturopplevelse det ville blitt!

IBV Hasteinsvollur
Hásteinsvöllur på Vestmannaeyjar.

Bala Town

Stadion: The Corbett Sports Stadium, Rhyl F.C.
Kapasitet: 3.000
By: Bala, Gwynedd, Wales. 2.000 innbyggere
Draktfarger: Sort og hvitt

Bala Town FC. Laget fra Wales kaller seg The Lakesiders. Ikke så rart, da byen med knappe 2000 innbyggere egentlig er mest kjent for sjøen med samme navn - Bala. Stryd Fawr er byens eneste skikkelige gate. 

Sist sesong røk laget 1-5 sammenlagt for Vaduz i første kvalifiseringsrunde, mens man i 2016 tapte 4-0 over to kamper mot svenske AIK. 

Bala Town spiller sine kamper på Corbett Sports Stadium, en arena som er bedre egnet enn deres normale hjemmebane Maes Tegid for Europa League-fotball. Corbett Sports Stadium er Rhyl FC sin hjemmebane til daglig. For at Sarpsborg 08 skal kunne møte Bala Town, må waliserne først beseire SP Tre Fiori fra San Marino i en "pre-kvalifisering".

Bala Town
Corbett Sports Stadium

SP Tre Fiori

Stadion: Stadio "Tullo Morgagni" di Forli
Kapasitet: 3.500
By: Fiorentino, San Marino. 2.500 innbyggere
Drakter: Hvitt

Società Polisportiva Tre Fiori er klare for Europa League-kvalifisering etter å ha blitt nummer tre i San Marinos toppserie sist sesong.

Tre ganger har klubben tatt seg til første kvalifiseringsrunde i Champions League, men aldri før i Europa League. De tre forsøkene har alle endt tap - senest 1-5 sammenlagt mot Valletta i 2011/12. For å være en aktuell motstander for Sarpsborg 08, må laget kalt Ultras slå ut walisiske Bala Town FC.

Oppgjøret mellom de to klubbene spilles allerede 28. juni og 5. august. 

wpid-Stadio-Morgagni-gopro-Forli-San-Marino-2015-2016-938x535-728x410
Stadion Morgagni, San Marino

FK Liepaja

Stadion: Daugava stadion
Kapasitet: 5.083
By: Liepaja, Latvia. 69.500 innbyggere
Drakter: Hvitt, grønt og rødt

FK Liepaja er stiftet så sent som i 2014, men la deg ikke lure. I 2017 ble klubben nummer to i serien og kvalifiserte seg for Europa League med cupseier. En på papiret ganske så tøff motstander for Sarpsborg 08. For de med god hukommelse - 2016-toppscoreren til klubben ble den tidligere 08-prøvespilleren Oskars Klava med seks fulltreffere.

Liepaja er en klubb som satser. De har overtatt styringen i den nokså store byen etter FK Liepājas Metalurgs' herjinger gjennom historien.

Skulle Sarpsborg 08 trekke Liepaja, kan det være duket for en flott tur. Byen, som ligger ved Østersjøen, er Latvias tredje største og er kjent for sin kritthvite strand og spennende arkitektur.

Daugava - Liepaja
Daugava stadion i Liepaja ligger idyllisk til, kun meter unna den kilometer lange stranda.

FCI Levadia

Stadion: Kadrioru Staadion
Kapasitet: 5.000
By: Tallinn, Estland. 442.000 innbyggere
Drakter: Grønt og hvitt

FCI Levadia fra Estlands hovedstad Tallinn. Her er det hver sesong harde kamper mot storebror FC Flora. I 2017 fulgte de erkerivalen til døra, men måtte til slutt se seg slått og ta til takke med 2. plass og Europa League-kvalifisering. Tilbake i 2015 røk FC Levadia, som etter sammenslåingen med FCI Tallinn har blitt til FCI Levadia, ut mot Crusaiders i første runde i CL-kvalifiseringen.

Tallinn bør være et kjent reisemål for mange sarpinger. God mat, en stilfull og flott gamleby og gode shoppingmuligheter bør trekke mange blåhvite på flyturen som er unnagjort på en fotballkamp - 90 minutter.

Kadriorg Staadion - Tallinn
Kadrioru Staadion

KuPS

Stadion: Savon Sanomat Areena
Kapasitet: 4.778
By: Kuopio, Finland. 111.000 innbyggere
Drakter: Gult og sort

Kuopion Palloseura, Henri Toivomäkis nye arbeidsgiver, er den siste av i alt syv potensielle motstandere for Sarpsborg 08 i første kvalifiseringsrunde. Byen er for nordmenn først og fremst kjent for sammen med Lahti og Oulo å være Finlands vinteridrettsmetropol. 

Med tiden har det imidlertid vokst fram et svært så solid fotballag også. KuPS er i skrivende stund nummer tre i Veikkausliiga, men kom seg til Europa League-kvalifiseringen etter å ha blitt nummer to bak suverene HJK Helsinki sist sesong.

Med et bunnsolid forsvar har de sorte og gule vist seg vanskelig å bryte ned på kunstgresset på Savon Sanomat Areena. 

Kuopio er Finlands niende største by, har en kulderekord på mørkeblå 39,3 minusgrader og en varmerekord på 33,8 varmegrader. La oss håpe tempen stiger opp mot sistnevnte rekord ved et eventuelt besøk i juli.

Savon Sanomat Areena KuPS
Savon Sanomat Areena

Annonse fra Eliteserien: