Tommelen som ble gull verdt

Et tommelbrudd på Sandbakken kunstgress i 2006 ble redningen for en samarbeidsklubb i materialforvalterkrise.

Da gikk nemlig Tom Hansen ned for telling. Få dager senere satte han seg ned på Stadion for å overvære en Sarpsborg Sparta-trening – og siden har han vært her.

Annonse:
- Det var jo egentlig helt tilfeldig hvordan det gikk til. Det var på sommeren i 2006, erindrer Hansen.

- Kai kom og spurte om jeg kunne tenke meg å være med rundt laget. Etter at Per Stubsveen hadde gitt seg, var bare Jon Evensen igjen som materialforvalter. Jeg takket ja og angrer ingenting på det i dag. Det har vært utrolig gøy, sier han.

Jobber seks dager i uka

For Tom er dedikert. Seks dager i uka er han på Sarpsborg stadion for å stelle i stand det som måtte være for spillere og støtteapparat. Han er ofte den som kommer først og veldig ofte den som reiser sist.

- Det blir gjerne åtte timer hver dag, sier Hansen.

- Hvor mange runder går det i tørketrommelen og vaskemaskinen?

GODE KOMPISER: Han verdsetter Arve, Svein og Raymond høyt, men vi undres om ikke også tørketrommelen på Stadion har fått et helt spesielt forhold til Tom Hansen. Det har i alle fall blitt nok med møter, de to i mellom. (Foto: Alexander Klaussen)
GODE KOMPISER: Han verdsetter Arve, Svein og Raymond høyt, men vi undres om ikke også tørketrommelen på Stadion har fått et helt spesielt forhold til Tom Hansen. Det har i alle fall blitt nok med møter, de to i mellom. (Foto: Alexander Klaussen)

- Det går åtte runder i hver av dem hver dag. På kampdager noen ekstra.

At Hansen og teamet han er en del av er en ressurs for klubben, er det ingen som helst tvil om. For selv om det jobbes for ”knapper og glansbilder”, er det lite som kunne gjort Hansens hverdag bedre enn noen timer med gjengen i Sarpsborg 08-garderoben.

Drives av samholdet

- Du kommer deg ut og treffer hyggelige folk, ikke bare fra Norge, men fra hele verden. Det er det jeg synes er moro. Jeg har flotte kollegaer og spillerne er fantastiske. Jeg kan bare snakke for meg selv, men det er det som driver meg.

Sier materialforvalteren og mimrer tilbake til en av La Manga-turene.

- Vi materialforvalterne rundt og lederne går gjerne ut og spiser sammen. I tillegg har vi egne kvelder etter treningene der vi snakker og juger litt. Det er veldig hyggelig, synes jeg.

Ingen skal ta engasjementet fra Tom Hansen. I alle år har den tidligere pølsemakeren fra slakteriet enten spilt eller vært en del av et fotballag i distriktet. Det startet i Hafslund, før det ble lengre opphold i SFK og Sparta, samt en sesong i Borgen.

- Det har blitt mye fotball på meg. Jeg liker også ta meg en tur eller flere i året til England, sier han.

I ARBEID: Det er ikke få fotballer Tom Hansen har pumpet opp gjennom sesongene på Sarpsborg stadion. (Foto: Alexander Klaussen)
I ARBEID: Det er ikke få fotballer Tom Hansen har pumpet opp gjennom sesongene på Sarpsborg stadion. (Foto: Alexander Klaussen)

Dit reiser han for å se favorittlaget Chelsea.

- Jeg har vel sett dem til sammen 50 ganger nå. Det er alltid artige turer, sier han.

Tenker ikke å gi seg

Vaskemaskinen og tørketrommelen jobber jevnt i bakgrunn nå. Vi er i garderoben til Sarpsborg 08 der også Svein Hognestad og Raymond Olsen sitter. De to skryter av arbeidsjernet Hansen.

- Tom er en hyggelig mann. Han står på og jobber utrettelig. Jeg synes vi er en fin gjeng, sier Olsen og får samtykkende nikk fra Hognestad.

- Vi er jo pensjonerte alle fire – Arve, Svein, Tom og meg. Det gir oss mye å jobbe her nede. Det er miljøet som betyr noe. Vi får mye mer igjen av å tilbringe dagene her nede i stedet for å vanke rundt på en kafé, sier Olsen videre.

Hansen er enig. Han har dratt sitt siste drag med kniven på slakteriet. Etter 43 år som pølsemaker, synes han det nå er godt å bruke enda mer tid på fotballen.

- Jeg kommer til å være med også i 2018, sier han.

Bestill familiekort! Send e-post til [email protected] med navn, adresse og telefonnummer, så hjelper vi deg.

Familietribunen_1920x1080
Annonse fra Eliteserien: