08-akademiet får tre stjerner

Sarpsborg 08 kommer veldig godt ut av den nye akademiklassifiseringen for spillerutvikling i de to øverste divisjonene.

Annonse:

Det er Norsk Toppfotball som har utarbeidet det nye systemet.

Sarpsborg 08 er tildelt totalt tre av potensielt fem stjerner i den rykende ferske rapporten. Klubben var noen få poeng unna å oppnå fire, men det hadde krevd ytterligere to ansatte i utviklingsavdelingen. 

Tung start

- Da vi startet med arbeidet, så det egentlig ikke veldig lyst ut, men i løpet av 2017 har det blitt jobbet godt i klubben. Kurven har vært markant oppover. Vi er stolte over å ha blitt tildelt tre stjerner, sier utviklingsansvarlig Niklas Nyland.

I rapporten kan man oppnå totalt 160 poeng. Sarpsborg 08 ble belønnet med 116,5.

- I vårt arbeid med å utvikle spillere har akademiklassifiseringen etterhvert blitt en helt avgjørende faktor i organiseringen av dette arbeidet, spesielt når det kommer til helhetstenkning, forankring og struktur på utviklingsarbeidet. Visjonen om «å skape historiske øyeblikk» har blitt realisert på klubbens reise mot toppen av norsk fotball, og strategien – «omdømme, økonomi og sport» – har vært avgjørende styrings- elementer i utviklingsarbeidet, sier styreleder Cato Haug i rapporten.

Jo bedre score klubben oppnår i klassifiseringsrapporten, jo større blir pengestøtten fra Norsk Toppfotball til videre spillerutvikling i klubbene.

Nyttig verktøy

Målet med klassifiseringen er å systematisere spiller- og trenerutviklingen i norske klubber. Det skal brukes 320 millioner kroner over seks år for at klubbene i landets to øverste divisjoner skal bli bedre innenfor dette området.

- Dette er som et verktøy å regne for å komme videre i spillerutviklingsprosessen, sier Nyland.

I modellen blir klubbene målt på kvalitet ut fra ti punkter og belønnet deretter.

- Under de ti punktene ligger det 160 spørsmål som klubbene skal svare på. Det har vært en omfattende prosess, sier Nyland.

Som mener verktøyet vil vise seg nyttig både for Sarpsborg 08 og de andre klubbene i årene som kommer.

Sterkt lokalt samarbeid

- Målet er selvsagt at vi skal bli bedre. Dette er bare starten og gir oss gode retningslinjer å jobbe ut fra, sier han.

Av rapporten kan man lese at Sarpsborg 08 er den beste klubben i Norge som får maksimal score på 20 poeng når det kommer til lokalsamarbeid.

- Det er vi veldig stolte av, sier Nyland.

Sarpsborg 08 har i dag fire trenere på heltid og to trenere i halv stilling i utviklingsavdelingen.

Annonse fra Eliteserien: