Bli med på mental trening

I Spania har Sarpsborg 08-spillerne daglig mentale økter. Målet: Å få spillerne til å tenke som fem- og seksåringer.

- Da er man nysgjerrige, kreative. Man er lite egoistisk styrt og tenker minimalt på fortid- og framtid, men maksimalt på det som skjer her og nå - en ideell tilstedeværelse, mener Trond Lunåshaug.

Se videoinnslag lenger ned i artikkelen!

Han er Sarpsborg 08s mentale trener. Fra 2017 er han ansatt i en 80 %-stilling.

Altfor mange bruker for lang tid på å engste seg. Tenk å kunne fokusere 90 % på positive ting og 10 % på de negative bekymringene. I realiteten er det omvendt for mange.

— Trond Lunåshaug
Rene mentale fellesøkter gjennomfører han tre-fire ganger i uka, men hovedfokuset - det ligger i å trykke på de rette knappene hos enkeltindividene hver eneste dag.

- Jeg bruker opp til seks timer på individuelle samtaler enkelte dager. Da får vi gått skikkelig ned i materien. Vi snakker gjerne om hvor mye tid spillerne bruker på bekymring. Hva gjør de når hodet er slitent? Sover de? Ser de på TV? Mental ressurs er som en kapital å regne - hvordan kan du ta vare på den? Det fokuserer vi mye på, sier Lunåshaug.

Jobber med å tenke i fire-fem sekunder

Som mener idrettsutøvere har ekstremt mye å hente på fokus.

- Det å holde fokus på arbeidsoppgavene over flere minutter er skrekkelig vanskelig. Verdensrekorden på å fokusere på en ting, er 13 sekunder. Ett gjennomsnittsmenneske klarer ett sekund. Vi jobber mot å få dette nivået opp til fire-fem sekunder. Klarer vi det, er vi i verdenstoppen, sier Lunåshaug.

Flere av spillerne finner mental trening veldig interessant. Uten å vite hvor mye bedre han faktisk har blitt på det - og hva effekten er - er Patrick Mortensen en av dem.

- Å tenke på en enkelt ting er vanskelig, men det spennende med dette, er at det henger sammen med fotballen. Kan vi bli bra på dette, vil nok det påvirke oss i kamp, sier dansken.

Lunåshaug har i mange år jobbet opp mot forskjellige typer menneskegrupper - alt fra toppidrettsutøvere til mentalt syke. Likevel er utfordringene ofte den samme.

- Hjernen er en tolkningsmaskin

- Du som person er ikke hjernen din. Hjernen er en ressurs som hjelper deg til å forstå verden og jeg hjelper spillerne på å ta vare på sin. Hvis hjernen, altså tolkningsmaskinen, er sliten, er det gjerne den som tolker verden feil - det er ikke nødvendigvis verden det er noe feil med. Hva er egentlig hjernen og hva kan vi bruke den til? Dette er det veldig få som vet noe særlig om.

Annonse:
- Nesten alle mentale sykdommer skyldes at du som person har kommet inn i et destruktiv spor på hvordan du ser på deg selv eller verden. Du må da jobbe med å bryte det mønsteret og heller bli tvunget til å se ting på en annen måte, utdyper han.

- Hva er det viktigste du kan tilføre en fotballspiller i Sarpsborg 08?

- Den kanskje viktigste effekten, er å lære hjernen til å legge ting bak seg - sekund for sekund - det er ingenting negativt i det. En fotballspiller skjønner med en gang man har gjort en feil at det var feil. Det holder å tenke det en gang. Du får ikke noe positivt ut av det. 

- Når vi har forandret spillestil er det kollektive systemet det viktigste. For at du skal ha en korrekt tilstedeværelse i det spillmønsteret, kan du faktisk nesten ikke tenke på deg selv. Et spillemønster setter enormt krav til å fokusere på felleskapet. For stjerner som har tenkt mye på seg selv hele tiden, er dette vanskelig. Fokus skal være med på med- og motspillere. Jeg ønsker å bygge oppunder det Tom Freddy og Geri jobber med. Hadde de hatt individuelle utøvere, hadde fokusområdet vært et helt annet sted, sier Lunåshaug, før han avslutter:

- Hvis vi klarer å få bekymringsløse hjerner hos spillerne, får de bedre motorikk og teknikk på banen. Du er her og nå - du blir et voksent barn som lever og fokuserer på nåtid. Når man har levd et langt liv i fotballen, er man litt som en gammel idrettsutøver. Vi har vært lillegutter og hatt fokus på å unngå å tape ting i Norge. Det som har skjedd, er at vi per dags dato er en fotballnasjon som vil unngå de store smellene. Vi er en gjeng som har litt lett for å sette oss i forsvarsposisjon - vi kan fokusere på å være redd for å tape. Idealfokuset bør være å tenke på alt vi kan få gjort noe med - det er da vi utvikler oss. Det er det idealtilstanden til en idrettsutøver og leder i Sarpsborg 08 - og den jobber vi for å nå.

Annonse fra Eliteserien: