Dette er kravene Speight stiller til damene

Mike Speight og damelaget er klar for en ny sesong med forventet toppkamp. Men opprykk? Det er langt fra noen selvfølge.

For Speight mener damelaget har sitt å jobbe med. Det handler om disiplin og mental tilstedeværelse. Sarpsborg 08 må rett og slett høyne bunnivået sitt om en kamp om opprykk skal bli reelt i 2018, skal vi tro hovedtreneren.

- Det er tre topplag fra 2017 som fortsatt er der. Hønefoss, som ble det beste førstelaget i fjor, tapte kvaliken. Vi er der og Raufoss. I tillegg rykket Kongsvinger ned, sier Speight.

- Vi kan fort krige topp fire, men det handler om å få kulturen på plass. Kulturen som gjør at vi ikke taper to ganger mot et bunnlag som i fjor. Vi tok jo poeng mot de aller, aller beste andrelagene, men vi må være flinkere og mentalt tilstede når vi møter de såkalt mindre dårlige motstanderne.

Klare etter lang oppkjøring

Fjoråret endte med en 5. plass for Sarpsborg 08. Det var nest best av lagene som potensielt kunne rykke rett opp. Før 2018-sesongen kan Speight fortelle om en god oppkjøring.

- Det ser bra ut. Tenningen er bra, vi har ingen alvorlige skader. Vi er nok litt mentalt trøtte etter en veldig lang oppkjøring, så det å holde humøret oppe i en damegruppe er litt av en oppgave, sier den sindige engelskmannen og humrer før serieåpningen mot Høybråten/Stovner.

MÅLFARLIG: Henriette Strand scoret jevnt og trutt i 2017. Hun blir viktig også i år.
MÅLFARLIG: Henriette Strand scoret jevnt og trutt i 2017. Hun blir viktig også i år.

Et lag som for sesongen er nyopprykket. 

- De slo ut Drøbak/Frogn i kvaliken. De kommer garantert med masse energi, men vi er klare. 

Starter mot nyopprykket lag

Nettopp det at Høybråten/Stovner er nyopprykket, gjør Speight litt ekstra spent. Han tror årets 2. divisjonsavdeling er tøffere enn tilsvarende i fjor.

- Det er flere og bedre førstelag. Nyopprykkede lag er alltid farlig, for du vet aldri hva du får. I fjor var det seks andrelag, i år er det kun tre. Det var nok lettere å ta kvalik i fjor, men sett på en annen måte får vi bedre motstand og bedre kamper i år.

Speight er engasjert. Han ønsker virkelig å få til en skikkelig kultur for damefotball. I Sarpsborg 08 mener han klubben har lagt det aller meste til rette, at jobben nå er opp til jentene selv og apparatet rundt. 

- Vi må forstå at hverdagen vår alltid starter på A, vi jobber så mot B og deretter C. Spillergruppa vår har blitt knyttet sterkere sammen, men vi jobber fremdeles knallhardt med den indre disiplin. Vi må skape en kultur, sier han.

20 MÅL? Mike Speight håper Julie Stafne (bildet) og de andre på damelaget kan levere knallsesonger.
20 MÅL? Mike Speight håper Julie Stafne (bildet) og de andre på damelaget kan levere knallsesonger.

Og fortsetter:

- Vi er heldig som er med en toppklubb med kanonfasiliteter, men damelaget er ennå ikke et topplag. Der er vi ikke ennå. Vi er i et lite vakuum. Du har Toppserien og 1. divisjon som er toppfotball. 3. divisjon er nærmest som breddefotball å regne, mens 2. divisjon blir en miks. I løpet av to-tre sesonger må vi klare å rykke opp. Dit er det en vei. Det er ikke bare å hente spillere. Vi må være åpne, tilgjengelig og jobbe knallhardt med å ta nye steg.

Målfarlig duo blir viktig

Viktig på den veien blir den nevnte stabiliteten. På topp har Speight to særs målfarlige spillere i sitt 4-3-3-system. Han legger ikke skjul på at Julie Stafne og Henriette Strand blir viktige denne sesongen. 

- De vi møter er selvsagt veldig obs på dem, men om de skulle score 20 mål hver, noe vi faktisk håper, vil vi være i toppen. Med det sagt, er jeg ikke så opptatt av hvem som scorer. Indreløperne, kantene. Alle må bidra, for dette handler om å vinne kamper. Vi må bli enda tettere defensivt - med det mener jeg at vi noen ganger må måke ballen unna. Det bør ikke nødvendigvis være så fint, samtidig som vi må heve bunnivået. Klarer vi det, kan det bli gøy, sier han.

Annonse fra Eliteserien: