1-1 i kamp nummer 1

Stadion tok fyr da 08 tok ledelsen, men en sen utligning gjorde utgangspunktet vanskeligere.

Seks tusen sarpinger skapte en elektrisk ramme lenge før avspark, og bare økte desibelnivået gjennom 93 minutter med tredje kvalifiseringsrunde-fotball. De blåhvite var fullt på høyde med kroatene, men måtte se seieren glippe på slutten.

Kampens første skikkelige begivenhet fant sted etter ni minutter, i form av en dobbeltsjanse til Rijeka. Det gikk raskt og presist med gjestene, og Acosty avsluttet inne i boksen. Vasyutin reddet, men gav en farlig retur, og Pavicic avsluttet mot det han trodde var åpent mål. På streken hadde imidlertid Jon-Helge Tveita dukket opp som reddende engel.

Rijeka spilte med høyt tempo og intensitet, og gjorde det vanskelig for 08 å lykkes med det høye presset. Løsningen ble ofte den lange i bakrom mot Rashad Muhammed. Men så fant man et smutthull i motstanderens forsvar. Matti Lund Nielsens innlegg fant Joachim Thomassen, som hadde kommet på et sugende løp på bakerste stolpe. Skuddet gikk dessverre utenfor.

Det tok ikke lang tid før samme Thomassens skapte trøbbel for kroatene på ny. Denne gang i form av hans kanskje fremste angrepsvåpen - de lange innkastene. Tamm forlenget ballen ytterligere, men det ble ikke nok futt i headingen til Zachariassen foran mål.

Joonas Tamm var ikke like heldig med sin neste heading. Han forsøkte å sende den i fanget til Vasyutin som bakerste mann, men kula ble snappet opp av Heber. Den russiske sisteskansen vartet heldigvis opp med en kvalifisert redning.

Fem minutter før pause var Matti Lund Nielsen nære på for vertene. Ole Jørgen Halvorsen plukket opp en andreball og sendte den fint til Rashad Muhammed. Den hurtige angrepsspilleren tok kula med seg før han sendte den 45 grader ut til Nielsen. Keeper måtte gi retur på skuddet, men bortelaget fikk med nød og neppe klarert egen boks.

Dermed stod det 0-0 til pause.

08 var uten tvil det friskeste laget i innledningen av den andre omgangen. Man spilte seg frem til flere innlegg og hjørnespark, men marginene manglet. Marginene var derimot på de blåhvites side da Hebers avslutning fra skrått hold gikk i utsiden av stolpen.

Ville Vasyutin og Zachariassen-scoring

I det 57. minutt fikk seks tusen tilskuere hakeslepp og trodde ikke sine egne øyne. Aleksandr Vasyutin hentet frem en utenomjordisk redning da ballen havnet hos Gorgon mutters alene rett foran mål. Nyervervelsen kastet seg langflat mot høyre, og fikk på mirakuløst vis en finger på ballen. Det tok ikke mange minuttene før keeperen måtte på jobb igjen. Denne gang stoppet han et skudd fra Zuparic som hadde retning mot krysset.

Så ble byen snudd på hodet. Et lang innkast fra Thomassen ble stusset bakover av Jørgensen, og denne gang var det på ingen måte noe i veien med Zachariassens heading. Den ettertraktede midtbanespilleren stanget ballen i garnet foran ekstatiske Fossefallet.

Rijeka var nær en tidlig utligning, men Vasyutin reddet, og Askar tok seg av returen. Man kunne kanskje frykte at 08 la seg lave og ble engstelige nå, men i stedet var hjemmelaget nær ved å øke ledelsen ved flere anledninger.

Det kjipe baklengsmålet

Rijeka skulle likevel få det viktige bortemålet, med kun syv minutter igjen av ordinær tid. Det var Gorgon som omsider fikk sin scoring, da han hamret kula i krysset fra 25 meter.

Dette var selvsagt en gedigen nedtur for 08, som umiddelbart byttet innpå både Haarmet Singh, Tobias Heintz og Jørgen Strand Larsen. De måtte se at det var Rijeka som fikk kampens siste mulighet, da Colak avsluttet like utenfor fra god posisjon.

En heroisk innsats holdt bare nesten til seier. 1-1 er et vanskelig, men på ingen måte umulig utgangspunkt før returkampen. Hele Sarpsborg har all grunn til å være stolte av de blåhvite krigerne!