André Bergdølmo er Sarpsborg 08s nye juniortrener

Sammen med Dan-Atle Grønn og Vegard Haslerud skal André Bergdølmo lede Sarpsborg 08s juniorlag ut 2019-sesongen - i første omgang.

Annonse:

- Det blir veldig spennende. Nå skal vi skal bruke noen dager på å samkjøre den nye gjengen. Vi skal beholde våre verdier og stå for vår modell. Samtidig blir det fint med nye nyanser og innspill, sier utviklingssjef Erland Johnsen og sikter til at Bergdølmo er kjent for en litt annen type fotballfilosofi enn den Sarpsborg 08 kanskje er mest kjent for.

- André er ekstremt flink til å jobbe med den individuelle spilleren og få det maksimale ut av den enkelte. Han blir et godt supplement til de to trenerne vi allerede har og som kjenner Sarpsborg 08-modellen godt. Vår viktigste oppgave er å utvikle spillere. Å bruke mer tid på enkeltspiller både i trening og mellom treninger i teori og analyse, er viktig. Der er André kjempeflink. Han har den beste trenerutdanninga i Europa, utdyper Johnsen.

Skryter av 08s utviklingsavdeling

Bakgrunnen for ansettelsen er at Erik Holtan vender tilbake til Geir Bakkes trenerteam rundt a-laget. I Bergdølmo får Sarpsborg 08 en trener med bøttevis av erfaring. 

- Sist jeg var med rundt fotballen var i 2016. Jeg har savnet det noe fryktelig, så denne muligheten er jeg veldig glad for. Den gjengen man har bygd opp rundt utviklingsavdelingen i Sarpsborg er sterk i norsk målestokk. Vi er nødt til å utvikle unge spillere. En blanding av det og noen smarte investeringer er god butikk. Nå ser jeg fram mot å jobbe med Dan-Atle, Vegard og keepertrener Lars Brudalen, sier Bergdølmo.

Bergdølmo er i første omgang signert ut sesongen med Sarpsborg 08. Som spiller har 47-åringen blant annet fire serie- og ett cupmesterskap å vise til i Rosenborg i perioden 1997-2000. Senere var han visekaptein i Ajax, mens han fra 2003 til 2005 fikk 28 kamper for Borussia Dortmund. FC København, Lillestrøm og Strømsgodset er blant andre klubber den tidligere landslagsspilleren har representert. 

- Jeg gleder meg til å se utviklingen til spillere. Man skal ikke vanskeliggjøre fotball for mye. For mye tanker og for mye øvelser tror jeg kan bli for mye. Kanskje man heller skal forenkle, men det man forenkler det til gjør at helheten blir bedre. Har man noen knagger å henge ting på, tror jeg spillerne utvikler seg mer sammen, sier Bergdølmo.

Starter med en gang

Som mener sin egen filosofi passer godt overens med den Sarpsborg 08 står for.

- Sarpsborg 08 er et arbeidsvillig lag, kanskje litt annerledes fra meg når det kommer til oppspillsdelen. Den fotballen jeg står for kan man utøve på alle deler av banen. Sarpsborg har spennende tanker om framtiden. Hva skjer om fem år? Hva skal spillerne våre orke og klare da? Det spørsmål jeg liker man som klubb stiller seg. Det her skal bli spennende og gøy, sier han.

-  Får vi se noe til den beryktede Ajax-modellen?

- Ajax driver jo annerledes enn i Norge. Det er en kultur for spillerutvikling som har pågått i flere tiår. Det er ikke bare å kopiere, men noen gode tanker må være mulig å få implementert. Jeg prøver å fram en litt annen forståelse for hvorfor, hva og hvordan man gjør og løser ting. Ingen fotballkamper blir perfekte, men å ha en felles forståelse for hvordan vi ønsker å spille, blir viktig. Spillerne utvikler seg godt på den måten. Jo mer samkjørte man er, jo bedre blir kollektivet.

André Bergdølmo tar plass som juniortrener sammen med resten av teamet med umiddelbar virkning.

Annonse fra Eliteserien: