Bonsu og Isaac har et helt spesielt bånd: - Som en far for meg

Onsdag kom visepresident i Accra Shooting Stars, Isaac Ansah, til Sarpsborg for å gratulere Christopher Bonsu Baah med overgangen til klubben.

- Vi har jobbet med Christopher i flere år. Han kom til oss som 14-åring og har jobbet dedikert over flere år for å kunne ta steget ut i europeisk fotball. Å endelig så ham skrive en proffkontrakt er veldig stort for oss som akademi. Det motiverer oss veldig til å fortsette den reisen vi har startet og motivere andre unge spillere til å jobbe hardt med våre trenere og partnere, sier Isaac Ansah.

Det var en tydelig stolt visepresident som besøkte klubblokalene på Enenda onsdag. Mellom arbeid på et av klubbens kontorer, fulgte han nøye med på Bonsu Baah og Sarpsborg 08s treningsøkt ute på Stadion-kunstgresset. 

Christopher Bonsu Baah i Ghana.
Christopher Bonsu Baah i Ghana.

- Det er veldig gøy å se Christopher være del av voksenfotballen. Endelig kan han vise fram talentet sitt på elitenivå. Dette er en stor overgang for oss. Vi har en ambisjon om å få enda flere spillere ut i de store ligaene i verden. Vi jobber målrettet og bevisst for det, sier Ansah.

- Som en far for meg

Å være fotballspiller å ha et så tett bånd til visepresidenten i et akademi, er ikke nødvendigvis en selvfølge, men for Christopher Bonsu Baah har Isaac Ansah vært helt avgjørende.

- Han er som en far for meg. Han har hjulpet meg voldsomt med fotballen, men vært minst like viktig utenom fotballen. Han stiller alltid opp, beskriver Bonsu.

Historien om Accra Shooting Stars er interessant. Right To Dream Academy er det store godstoget hva angår akademier i ghanesisk fotball. Shooting Stars er på vei opp og frem.

Akademi med store ambisjoner

- Vi er et ungt akademi, men vi har en rekke ghanesiske legender i våre rekker som trenere. Vi skreddersyr utdanningsprogram for spillerne våre.  I Shooting Stars bygger vi et helt spesielt bånd med spillerne på og utenfor banen. Det er viktig for oss å etablere en god relasjon. Spillerne må være disiplinerte, sier Ansah. 

- Vi ønsker spillere som legger ned stor innsats og bygger framtiden sammen. Mange av spillerne vi tar inn har en tøff bakgrunn. Du kan være et stort talent, men det hjelper veldig lite om du ikke oppfører deg bra. Vi jobber med å utvikle spilleren og personen. For eksempel har vi hatt Bonsu på et utdanningsprogram i Spania for å klargjøre ham for europeisk fotball. De siste årene har vi klart å få fire spillere til Europa, noe som viser at vi er på rett vei, sier Ansah.

Se stort intervju med Bonsu Baah her:

- Shooting Stars er et flott akademi. Et storlag i Ghana som virkelig legger ned en stor innsats for å videreutvikle unge talenter. De jobber også aktivt og legger til rette for å få oss til Europa. Det er helproft, skryter Bonsu Baah.

Visepresidenten beskriver Bonsu Baah som et stort talent. 18-åringen, som nylig skrev under en fireårskontrakt med Sarpsborg 08, har blant annet trent med akademiene til Barcelona, Borussia Dortmund, Midtjylland og Manchester United. Da han fylte 18 år i desember, eksploderte ifølge Ansah interessen.

Bonsu på trening med Accra Shooting Stars.
Bonsu på trening med Accra Shooting Stars.

- Det ble voldsomt, men for oss var det viktig å finne riktig klubb for Bonsu å utvikle seg i. Vi ønsket å ta Christopher til et trygt sted med gode rammer. I Sarpsborg får han gode mennesker rundt seg i en klubb som beviselig har klart å videreutvikle afrikanske spillere tidligere.

- Christopher er en av våre største talenter og den beste av de vi har sendt til Skandinavia. Vi ser på Sarpsborg som en stor klubb med flotte supportere. Forhåpentligvis kan denne signeringen åpne døra for et enda tettere mellom oss og Sarpsborg 08 i framtiden, sier Ansah.

Spillere fra 14 - 17 år

Shooting Stars har sin base i Accra. I aldersspennet 14-17 år har akademiet i skrivende stund 26 spillere hos seg.

- Vi scouter spillere i alle regioner og utdanner dem på og utenfor banen. Vi tar dem til skole for å gi dem en bedre mulighet til å lykkes i livet. Christophers overgang til Sarpsborg vil motivere mange av talentene våre. De ser at hardt arbeid over tid lønner seg. Vi ønsker å være døråpneren til unge, ghanesiske spillere som skal få sine drømmer realisert, sier Ansah.

Ansah beskrives av agenter og personer tett på Bonsu som en reservefar for unggutten. At de to har et tett bånd er enkelt å se når de møtes på Stadion. 

- Man blir glad i Christopher. Det er en ordentlig lagspiller med god karisma. Han kan virke som en forsiktig type, men på banen er han mentalt veldig sterk - en fighter. Han elsker kampen i kampen, «he is a baller» og elsker å prege kampene. Han kan være en gamechanger, men også en veldig god lytter. Han er lærevillig og jobber veldig hardt for laget. Vi gleder oss til å følge reisen med Sarpsborg, avslutter Ansah.

Annonse fra Eliteserien: