Europaeventyret er over

Sarpsborg 08 var aldri i nærheten av seier i siste gruppespillskamp. Dermed endte den eventyrlige reisen i Belgia.

De blåhvite hadde imponert i samtlige av de foregående 13 kampene i Europa. Det var dessverre ikke tilfellet på reisens siste destinasjon. Genk vant hele 4-0.

Genk punkterte kampen de første fem

Det kanskje aller viktigste fokusområdet før kamp var å holde nullen så lenge som mulig. Da passet det usedvanlig dårlig med to baklengs før det var spilt fem minutter. Våre gutter var dessverre usedvanlig gavmilde i julestrida, og gav bort to altfor enkle mål på dette nivået.

Først sklei Tamm og gav bort et innkast. Thomassen klarte ikke å forhindre innlegget, som Gano flikket forbi en Horn på etterskudd.1-0.

Så fikk Paintsil spasere uforstyrret mot et ryggende 08-forsvar og sende avgårde et skudd som snek seg inn i keeperhjørnet til Vasyutin. 2-0.

Oppgaven virket tilnærmet umulig for Sarpsborg 08 nå, men for to uker siden ledet også et hjemmelag i gruppe I 2-0 etter fem minutter. Vi husker med gru hvordan Besiktas snudde til 2-3 på Sarpsborg Stadion, og nå måtte våre gutter gjøre det samme for å ta seg videre - mot Genk, som også gav bort en 2-0-ledelse til 2-2 i forrige kamp i Europaligaen. Man løftet da også spillet og kom seg til flere skumle dødballer.

Etter hvert kom det også et par ordentlig gode målsjanser. Lund Nielsen fikk skuddet sitt blokkert fra 16 meter. Minutter senere lekte Zachariassen seg med Berge, og da var det Tveita sin tur til å skyte i blokka. Ballen endte opp hos Mortensen, som kun traff keeper. I motsatt ende traff målscorer Paintsil innsiden av stolpen.

Omgangen ebbet ut med 2-0 på tavla.

Berge og gjengen la på et par ekstra

08 måtte bombardere Genks mål i hele andre omgang for å ha mulighet til å snu kampen. I stedet var det hjemmelaget som skapte flere eventyrlige sjanser. Trossard fikk to gigantmuligheter, før Vasyutin vasket frem en enorm redning på skuddet til Sander Berge. På den påfølgende corneren scoret imidlertid nordmannen med låret.

På en ny corner, kun tre minutter senere, ble 3-0 til 4-0. Aidoo hadde fem motspillere rundt seg, men fikk likevel rikelig med armsleng da han fikk gå opp og heade kula i kassa.

Kampen var virkelig kjørt, og vertene kunne satt både nummer fem og seks, men omtrent tusen sarpinger på tribunen fortsatte å gi laget en enorm støtte på siste etappe av Europa League 2018.

Sarpingene hadde scoret i 13 strake kamper i Europa, og jaktet et trøstemål i den fjortende. Det ble det dessverre aldri noe av, og dermed endte det hele 4-0.

Sarpsborg 08 hadde i utgangspunktet en meget vanskelig oppgave foran seg, og i kveld var det dessverre lite som stemte. Men dette var kun et antiklimaks etter en ellers fantastisk reise, som startet på Island i sommer, gikk via sju forskjellige land, og endte i Belgia en iskald desemberkveld.