Skjelle brenner fortsatt for anleggsutvikling

Øivind Skjelle vandrer rundt i korridorene på Sarpsborg stadion både sent og tidlig. Skjelle er glad i fotballen, men lengst fram i pannebrasken ligger ønsket om videre anleggsutvikling. 68-åringen blir aldri lei av å se på mulighetene for å gjøre Sarpsborg stadion enda bedre. Skjelle brenner for anleggsutvikling og fotball.

Vi sitter på et av møterommene i nybygget til Sarpsborg 08 på Sarpsborg stadion. Sammen med Cato Haug har Øivind Skjelle vært pådriver for å få bygd flere og bedre tribuner på Sarpsborg stadion, samt et nytt bygg. Det er litt Skjelles baby dette her. Han har gått svanger med ideene og planene i årevis.

Mange står bak

- Det står mange gode krefter bak dette. Sarpsborg kommune, entreprenører og frivillige har alle stilt opp på en fantastisk måte. Det er lagt ned en kjempejobb, understreker Øivind Skjelle uten å skryte av sin egen innsats et eneste sekund.

Annonse:
Sarpsborg 08 har en bygningsmasse som er verdt 75 millioner. Lånesummen er på ca. 10 millioner kroner. Klubben kan altså være stolt av det som har skjedd, selv om investeringene har tæret på både økonomisk og menneskelig kapital. Over tid vil klubben imidlertid høste gevinster av pengebruken.

Anleggsutvikling alltid

- Alt rundt det nye bygget har i hovedsak gått etter planen om vi ser bort i fra noen detaljer. Det at vi fikk bygd et par meter høyere enn først tenkt førte til at vi fikk bedre plass og skrådd tribunen bedre. Det var grep som var viktige, sier Skjelle.

Øivind Skjelle har jobbet med anleggsutvikling i nærmest alle år. Han har vært primus motor i moderklubben Tune IL og han satt lenge i anleggskomiteen i Østfold Fotballkrets.

Husker du denne?


- Jeg har vel hatt alle verv som er mulig i Tune om vi ser bort i fra sekretærjobben. Den la jo nestoren Kåre Braadland beslag på. Tune har to kunstgressbaner og et moderne klubbhus. Jeg var leder av klubben i ni år på 90-tallet.

Mange lange dager

Hvordan timeplanen til Øivind Skjelle i tidligere tider gikk opp, kan man saktens lure på. Det var på jobb klokka seks om kvelden og jobb til langt på kvelden. Med 26 ansatte på det meste var det mye å holde styr på. Deretter var det frivillig arbeid. Det ble i perioder bare fire-fem timer med søvn. Skjelle hadde jo også en bondegård han skulle ordne med.

- Man orket mer i yngre dager og jeg har alltid trivdes med det jeg har fått utrettet. Utvikling er et nøkkelord, for jeg setter pris på at det skjer noe, sier han.

Vi søker nye frivillige. Ta del i en klubb med mange spennende oppgaver!

— Send e-post til [email protected] Merk emnefeltet Frivillig

Den høyreiste mannen var også sentral da fotballsamarbeidet ble en realitet. Skjelle var sammen med Jan Kristian Fjærestad, og noen til, med på å starte det som til slutt endte opp som Sarpsborg 08. Det var som vi alle vet en lang, krevende og tornefull vei mot toppen.

Ønsket toppfotball

- Når vi så at SFK ikke maktet å befeste posisjonen i toppen av norsk fotball var bare samarbeid muligheten om vi ønsket toppfotball i byen. Ved flere anledninger holdt vi på å gi opp. Spesielt en gang satt Jan Kristian der og følte oss helt alene, men takket være Jan Kristians pågangsmot valgt vi å fortsette arbeidet. Heldigvis kan vi si dag.

Allerede tidlig på 90-tallet lekte Øivind Skjelle med tanken om å bygge nytt fotballstadion i Sarpsborg. Han skulle ta i bruk jordene ved E6, tvers over for Plantasjen, men slo fra seg ideen. Det ble for vanskelig og for kostbart. Skjelle kom til den erkjennelsen at det ble bygd for store stadioner i Norge og at det var bedre å starte prosessen med å bygge ut Sarpsborg stadion, som tross alt lå der som et slags fundament og utgangspunkt.

Ytterligere forbedringer

- Ser vi på mange klubber i Norge, så har de nesten brukket nakken rent økonomisk på stadion-utbygging. Husleia og totalkostnadene blir for store. I Sarpsborg har vi lagt stein på stein. Det er resepten for at vi skal lykkes.

Skjelle på plass i de nye VIP-lokalene.
Skjelle på plass i de nye VIP-lokalene.

- Videre planer for Sarpsborg stadion?

- Vi er i dialog med kommunen om ytterligere forbedringer på tribunesiden. Personlig hadde jeg sett at vi kunne ha revet tribunen på jernbanesiden og satt opp en ny tribune her. Den vi har er gammel og det er mye lappverk, men vi får se og ta tiden til hjelp.

- Hva med de andre byggeplanene til klubben?

- Vi sysler med planene, men intet konkret er klart på dette tidspunktet. Klubben må sette foten litt i bakken og diskutere videre veivalg, men vi jobber med utviklingen av eksisterende bygg. Østfold Fotballkrets og Sarpsborg Idrettsråd er leietakere nå, og det kommer en ny leietaker inn om en kort stund. Vi tilrettelegger for naprapatvirksomhet nå. Det er om å gjøre og tjene mer penger på det vi allerede har tilgjengelig, men anleggsutviklingen vil fortsette. Det er egentlig bare snakk om hvilke tempo vi skal bruke.

En god lobbyist

Øivind Skjelle er både en tålmodig og en utålmodig sjel. Han vil gjerne se at ting skjer, men han er innforstått med at prosessene ofte har tid. Han har lært seg å ha stayerevne og det er klokt å være sindig i sin framtoning.

- Blir man sint og lar følelsene løpe løpsk, så kommer man ingen vei. Det å lytte og bruke litt diplomati er smart, sier han og smiler lurt. Øivind Skjelle er kjent som en god lobbyist.

Kontinuitsbærer

Øivind Skjelle har vært en pådriver for utviklingen av Grålum-området. Ikke minst ved utbyggingen av Tune Senter vis a vis Quality Hotel. I dag har an overlatt mye av driften og virksomheten til sin datter, slik at han kan jobbe enda mer med Sarpsborg stadion. Opp gjennom årene har Skjelle samarbeidet tett med Jostein Lensebråten, og det har vært fruktbart.

- Jostein og jeg har skapt mye sammen. Vi utfyller hverandre, sier Øivind Skjelle, som tar en siste slurk av kaffen før han vandrer ned for å inspirere noen byggearbeider i det som kanskje blir folke-VIP i byggets 1. etasje en eller annen gang. Bare Skjelle vet, for han overlever både styreledere og daglige ledere i Sarpsborg 08. En kontinuitetsbærer av rang.

Annonse fra Eliteserien: