2018: Europaeventyret

Det umulige skjedde - Sarpsborg 08 spilte seg i 2018 hele veien til gruppespillet i Europa League.

Annonse:

Etter suksessen med bronse og ny cupfinale i 2017, var spenningen knyttet til hvor langt Sarpsborg 08 faktisk kunne dra det i Europa-sammenheng. Det var langt.

Eventyret startet på Island. Etter en overbevisende 4-0-seier mot IBV Vestmannaeyar på Island, var avansementet fra den første kvalifiseringsrunden i realitet i boks før returoppgjøret på Sarpsborg stadion uka etter. To Mikkel Agger-scoringen sørget for 2-0 og et sammenlagtresultat på 6-0.

ELLEVILL JUBEL: Ole Jørgen Halvorsen feiret med fansen etter seieren mot St. Gallen.
ELLEVILL JUBEL: Ole Jørgen Halvorsen feiret med fansen etter seieren mot St. Gallen.

Da Europa traff Sarpsborg

Det ble starten på en ferd med enorm energi, spenning og neglbiting i Sarpsborg. Til Sveits reiste Sarpsborg 08 i kvalikrunde to. Motstander var St. Gallen - en klubb og et lag som på forhånd ble ansett som favoritter til å avansere. Så feil kan man ta. I Sveits vant St. Gallen 2-1 - et utgangspunkt som ga sarpinger både på og utenfor banen håp om å ta seg videre i returoppgjøret.

Sarpsborg stadion kokte i sommersola. Patrick Mortensten stanget inn 1-0 i den russiske bjørn Alexander Vasyutins debut og Sarpsborg 08 avanserte.

Gjenopplev stemningen etter St. Gallen-kampen:


Med flere hundre sveitsere og flere tusen sarpinger på tribunen har aldri hymnen vært vakrere over Sarpsborg stadion. Som TV 2-reporter Endre Olav Osnes så fint oppsummerte det: Det er sydeuropeisk stemning i Sarpsborg!

Rijeka ble på mesterlig vis slått ut 2-1 sammenlagt i tredje kvalikrunde, mens Maccabi Tel-Aviv ventet som siste hinder før et eventuelt gruppespill.

Lagbilde fra Tel Aviv. (Foto: Tobias Nordli)
Lagbilde fra Tel Aviv. (Foto: Tobias Nordli)

Mirkaelet i Tel-Aviv

Et fyrverkeri av en fotballkamp ga Sarpsborg 08 en 3-1-ledelse å spille på før returoppgjøret i Israel. Med få minutter igjen så alt ut til å renne ut mellom hendene på sarpingene, men så skjedde det magiske. Sarpsborg 08 ble tildelt straffespark på stillingen 2-0 til Maccabi Tel-Aviv. Sparket fra Ole Jørgen Halvorsen sendte både Sarpsborg by og Sarpsborg 08 til himmels og rett inn i Europa League. Et spark for evigheten.

Gruppespillet mot Genk, Besiktas og Malmö ga fem poeng - tre av disse i åpningskampen hjemme mot Genk. Malmö delte vi poengene med to ganger, mens Besiktas, tross mektige sarpeprestasjoner, ble for sterke begge ganger.

Europa-hyllest

2018 ble sesongen vi knapt turte å drømme om. Fra frisk sjøluft på Vestmannaeyar til øresus Istanbul. Fra de intense Malmö-kampene til stemningen mot St. Gallen og Genk. På veien til Europa League ble et Rijeka som ikke har tapt enn hjemmekamp hverken før eller etter Mortensens scoring ved Kvarnerbukta slått ut.

Kanskje var det også derfor Rijekas supportere ga våre spillere stående applaus på vei av banen. Vi har slått et Maccabi Tel Aviv som nært årlig spiller enten Champions League eller Europa League. De har faktisk ikke tapt en eneste kamp etter at Ole Jørgen tok de fem magiske skrittene og satte straffesparket i mål. For evigheten.

TV 2 hyllet Sarpsborg 08s Europa-prestasjoner:


Oppgjøret mot St. Gallen er spesielt for mange. Europa traff oss den kvelden tidlig i august, da 300-400 sveitsere sang seg nedover gågata og vi rundet av med en hymne og stemning vi ikke ante kunne bli så vakker på Sarpsborg stadion.

Du vet Genk? De har tapt to kamper i hele 2018/19-sesongen… Det første kom på Stadion etter 15 seirer og to uavgjort i forkant. Sprøtt, ikke sant?

Sommeren og høsten har vist oss at det nytter å bygge gradvis. Sten på sten. De små kan slå de store, så la oss drømme. 

Flest kamper i 2018:

  1. Patrick Mortensen - 43 kamper
  2. Matti Lund Nielsen - 42 kamper
  3. Joachim Thomassen - 41 kamper
  4. Kristoffer Zachariassen - 41 kamper
  5. Amin Askar - 39 kamper

Flest mål i 2018:

  1. Patrick Mortensen - 19 mål
  2. Ole Jørgen Halvorsen - 8 mål
  3. Ronnie Schwartz - 8 mål
  4. Tobias Heintz - 8 mål
  5. Kristoffer Zachariassen - 7 mål
Annonse fra Eliteserien: