Vår historie

15. januar 2008 markerer en helt ny start i Sarpsborg-fotballen.

Annonse:

Til tross for all motstanden og vanskene fra starten av i samarbeidsprosjektet, var entusiasmen i fotballfamilien så sterk at en lykkes med å etablere en ny samarbeidsklubb i 2008. Sarpsborg FK melder seg igjen med i fotballsamarbeidet og den nystartede klubben over plassen til FK Sparta Sarpsborg i 1. divisjon fra sesongen 2008.

Navnet Sarpsborg 08 får klubben først i 2009 etter å ha vært gjennom flere navneskifter på veien til enighet. 

Se alle lagbildene, år for år, i bunn av artikkelen!

Den første sesongen ledes av svenske Conny Karlsson. I den nystartede klubbens første sesong i 1. divisjon, ender sarpingene på 10. plass med 37 poeng. Marginen ned til nedrykk var på hele tolv poeng. En god start for Sarpsborg 08. 

Fra nestenkonkurs til kvalikfest

2009 startet tungt. Etter å ha brukt en spiller feilaktig, ble Sarpsborg 08 trukket tre poeng. Med økonomisk rot, nestenkonkurs og treneravgangen til Conny Karlsson trodde mange skeptikere at et nytt samarbeidsforsøk skulle ta feil vending. Men de skulle ta feil.

DAGEN DET SNUDDE: Martin Wiig sendte Sarpsborg tilbake på fotballkartet med sine to scoringer mot FFK 6. november. Fredrikstad rykket samtidig ned. (Foto: Thomas Andersen)
DAGEN DET SNUDDE: Martin Wiig sendte Sarpsborg tilbake på fotballkartet med sine to scoringer mot FFK 6. november. Fredrikstad rykket samtidig ned. (Foto: Thomas Andersen)

Midtveis i sesongen kom Roar Johansen inn som trener. Spillerne, administrasjon - hele klubben - tok samling i bunn. Med propagandafotball skjøt laget fart oppover tabellen. Elendighet var snudd til optimisme. Det hele kulminerte i en kvalifiseringskamp ingen vil glemme. 6. november 2009 ble FFK slått etter to scoringer av Martin Wiig.

2010 ble Sarpsborg 08 værende i 1. divisjon etter at kvalifiseringsfinalene mot Kongsvinger året før endte med tap. I sesongens første kamp sto FFK på motsatt banehalvdel. Det første serieoppgjøret mellom de to fotballbyene på flere år endte med en knusende 3-0-seier til Sarpsborg 08.

Sesongen endte med et suverent opprykk etter den knusende 4-0-seieren mot Alta i siste serierunde på Stadion. Sarpsborg var med det tilbake i det gjeveste selskap fra 2011 - 37 år etter SFK rykket ned fra eliteserien i 1974. Fotballbyen hadde våknet igjen.

Nede for å snu

2011-sesongen ble den første sesongen i eliteserien for Sarpsborg 08s del. Etter en frisk start med blant annet 3-0-seier over Molde i den første serierunden. 

«Fort Sarpsborg», hvor laget kun tapte én kamp i 2010, holdes vedlike med fire strake hjemmeseirer i åpningen av sesongen.

Deretter skulle det bli tungt. Veldig tungt. Sarpsborg 08 går resten av sesongen uten å vinne en eneste kamp før Odd kommer på besøk i siste serierunde. Her blir det seier, og inngangen til 2012-sesongen gir håp om ny optimisme. 

STANGET S08 OPP IGJEN: Martin Wiig har akkurat scoret mot Notodden på overtid. Sarpsborg 08 rykker opp. (Foto: Frank W. Githmark)
STANGET S08 OPP IGJEN: Martin Wiig har akkurat scoret mot Notodden på overtid. Sarpsborg 08 rykker opp. (Foto: Frank W. Githmark)

Og det med god grunn. 2012-sesongen ble en tur ned for å snu.

Seiersrekken på seks strake skriver seg inn som klubbhistoriens lengste.

Fra å ikke ha vunnet en eneste bortekamp i 2011, framstår Sarpsborg 08 plutselig som bunnsolide borte. Klubben setter også her ny rekord med 11-1-3 på fremmed gress, seriens overlegent beste bortelag. Vi må helt tilbake til Molde i 2007 for å finne tilsvarende resultater. Med 19-6-5 totalt rykker Sarpsborg 08 opp sammen med Start. Nærmeste utfordrer er Sandefjord som ender opp med 55 poeng.

Martin Wiig blir seriens toppscorer med 20 nettsusere. 

Etablert eliteserielag

2013 så ut til å bli en ny sesong med nedrykk. Sarpingene tapte en periode åtte kamper på rad - den lengste rekken i klubbens korte historie. Gode signeringer i Steffen Ernemann, Derek Decamps og Aaron Samuel på sommeren snudde imidlertid en vond trend.

VENDEPUNKT: Aaron Samuel rett før han setter inn den avgjørende scoringen mot Haugesund i 2013. (Foto: Thomas Andersen)
VENDEPUNKT: Aaron Samuel rett før han setter inn den avgjørende scoringen mot Haugesund i 2013. (Foto: Thomas Andersen)

Hjemmekampen mot Haugesund i den 22. serierunden ble et vendepunkt. Aaron Samuel tråklet seg på lekkert vis gjennom hele Haugesund-forsvaret før han dundret ballen i mål til publikums store glede. Etter denne kampen gjenstod det åtte seriekamper, hvor Sarpsborg 08 klarte å plukke elleve seriepoeng. Dette var nok til å klare å havne på kvalikplass foran Hønefoss og Tromsø.

Her ventet Ranheim. S08 vant 1-0 hjemme og 2-0 borte. Ny eliteseriekontrakt under ny trener (Brian Deane) var et faktum.

2014 og 2015 ble begge to år på trygg grunn. I 2014 ble laget nummer åtte med 40 poeng, mens 34 poeng holdt til 11. plass i 2015-sesongen.

Cupfinale

2015-sesongen blir nemlig husket for noe helt annet. Cupfinalen. Under ledelse av Geir Bakke går sarpingene fra å ha vært et meget svakt cuplag til å bli av landets beste. Gjennom tøffe kamper på høsten i 2015 passerer sarpingene seg forbi hindrer som Gjøvik-Lyn, Odd og Brann i Bergen.

Seminfinalen i Stavanger var dramatisk. Ekstraomganger måtte til for å skille de to lagene. Patrick Mortensen steg til værs og sendte hele Sarpsborg til himmels og byens første cupfinale siden SFKs finaletap mot Rosenborg i 1964.

Cupfinalen i seg selv ble en liten nedtur. Rosenborg viste seg som det bedre laget og vant fortjent 2-0, men vorspielet i Oslo var fantastisk. Feststemte sarpinger farget Oslo blå og hvit. En fantastisk helg.

Om 2015-sesongen i seriesammenheng var en liten nedtur, skulle 2016 bli en kraftig revansj. Sarpsborg 08 kjempet sesongen inn om både medaljer og en plass ute i Europa. Og det var sterkt, spesielt sett i lys av at laget ikke scoret før i runde fem og først tok sesongens første trepoenger i runde seks.

Sesongen endte med exit i kvartfinalen i cupen og en knallsterk 6. plass. 45 poeng ble et solid hopp fra den tidligere bestenoteringen i 2014 med 40 poeng. Med seier i 2-2-kampen mot Tromsø i nest siste serierunde, ville de blåhvite sikret seg 4. plass og mulighet for spill i Europa.

Bronse og Europa

2017 skulle bli sesongen Europa-plass endelig skulle nås. Etter en fantastisk sesong, spilte Sarpsborg 08 om sølvmedalje i seriens siste runde. De blåhvite ledet 2-0, men måtte ta til takke med 2-2 i Molde. Laget fra rosenes by tok sølv, Sarpsborg bronse - ikke uten dramatikk.

En periode var nemlig Strømsgodset nummer tre, men sene Aalesund-scoringer sikret Sarpsborg 08 bronse. Samme kveld rykket AaFK ned til 1. divisjon.

I cupen spilte Sarpsborg 08 seg igjen til finale. Drømmen om gull brast etter en tøff start. Lillestrøm ledet tidlig 2-0 og vant til slutt 3-2 til tross for massivt sarpepress og enormt sjansesløseri på tampen.

Etter suksessen i 2017, var spenningen knyttet til hvor langt Sarpsborg 08 faktisk kunne dra det i Europa-sammenheng. Det var langt.

Eventyret startet på Island. Etter en overbevisende seier mot IBV Vestmannaeyar, ble sveitsiske St. Gallen og kroatiske Rijeka slått ut i tur og orden. Siste hinder før Europa League-gruppespill var Maccabi Tel-Aviv.

Gjenopplev stemningen etter St. Gallen-kampen:


Et fyrverkeri av en fotballkamp ga Sarpsborg 08 en 3-1-ledelse å spille på før returoppgjøret i Israel. Med få minutter igjen så alt ut til å renne ut mellom hendene på sarpingene, men så skjedde det magiske. Sarpsborg 08 ble tildelt straffespark på stillingen 2-0 til Maccabi Tel-Aviv. Sparket fra Ole Jørgen Halvorsen sendte både Sarpsborg by og Sarpsborg 08 til himmels og rett inn i Europa League. Et spark for evigheten.

Gruppespillet mot Genk, Besiktas og Malmö ga fem poeng - tre av disse i åpningskampen hjemme mot Genk. Malmö delte vi poengene med to ganger, mens Besiktas, tross mektige sarpeprestasjoner, ble for sterke begge ganger.

Tyngre sesonger

I 2019 fortsatte publikum sin massive støtte. Det ble satt rekord hva angår publikumssnitt med 5526. Sportslig ble det imidlertid tøffere. En nervepirrende serieavslutning på Åråsen endte uavgjort. Sarpsborg 08 berget plassen - med 30 poeng.

De kommende sesongene skulle bli tøffe. Koronapandemien satte både fotball og publikumsopplevelser på pause. Hovedtrener Micke Stahre fikk i sin periode i klubben faktisk aldri mulighet til å lede laget foran et fullsatt Sarpsborg stadion - langt derifra. 

2020 endte bedre enn 2019. 13. plass ble til 12. plass. 30 poeng ble til 32 poeng og Sarpsborg 08 kunne med det gå inn i 2021 med friskt mot.

... et mot som fikk seg en tung start. Micke Stahre valgte tidlig å takke for seg og meldte overgang til IFK Göteborg. Med Lars Bohinen inn portene tok blant annet de blåhvite en historisk seier på Lerkendal. Høstsesongen ble bra og Sarpsborg 08 kunne omsider avslutte en sesong på øvre halvdel igjen. 39 poeng bidro til 8. plass på tabellen.

Annonse fra Eliteserien: