Skjermbilde 2023-02-15 kl. 20.11.57

Leander Øy kjempet seg tilbake fra spiseforstyrrelse

Leander Øy har vært gjennom et aldri så lite helvete på veien til å bli en reell utfordrer om keeperplassen i Sarpsborg 08.

- Det begynte med at jeg følte en stagnasjon i utviklinga. Jeg følte jeg måtte finne på noe lurt for å ta det neste steget. Det gikk på mikrodetaljer, kosthold. Dessverre utviklet det seg til en form for spiseforstyrrelse, sier Leander Øy.

Kjøp sesongkort for 2023 her!


Det var i 2021 den unge keeperen mistet kontrollen over eget kosthold. Siden har han, takket være gode støttespillere og en fantastisk egeninnsats, kjempet seg tilbake.

- Det hadde murret en lang stund. Det er følelser og inntrykk som bygger på seg, som en murvegg som stadig vokser. Det varte kanskje ett år hvor det ble progressivt verre og verre. Det var ikke akkurat fett å være Leander Øy da. Jeg hadde en fantastisk kjæreste rundt meg som fanget det opp - også før meg. 

Saken fortsetter etter videoen:

Sogningen ble da tatt godt hånd om av støttespillere i familie og klubben. Øy forteller at han senere ble henvist til både psykolog og ernæringsfysiolog. 

- Det var de rundt som fikk meg ut av det. Louise og Erik Holtan var gode samarbeidspartnere å ha. De hjalp meg veldig. I toppidrett må du passe på alle detaljer. Det er en knivsegg der du må balansere, for det kan fort vippe feil vei, erkjenner Øy.

Fikk debuten på Aspmyra

Ett år senere, i 2022, fikk Øy noe uventet debuten i Eliteserien da Sarpsborg 08 møtte Bodø/Glimt på Aspmyra.

- Veien til debuten i Eliteserien har gått fortere enn forventet, men det skjer veldig fort i denne bransjen. Det ene sekundet er jeg tredjekeeper, det neste starter jeg borte mot Bodø/Glimt på Aspmyra, sier han.

Veien til Sarpsborg 08 ble til da Lars Brudalen så den unge keeperen i aksjon på skyggelandslagstrening. 

- Jeg var så heldig at jeg ble tatt ut på skyggelandslaget i 2018 og 2019. Lars Brudalen var keepertrener der og syns jeg gjorde det så bra at han tilbudte meg et prøvespill i vinterferien. Da gjorde jeg det vel såpass bra at han og Erik Holtan valgte å hente meg til klubben.

Vil kose seg med fotballen

Øy kommer fra en stolt fotballfamilie. Faren Ivan spilte i Eliteserien for Sogndal, mens broren Edin Øy også har spilt i Eliteserien. I 2022 ble Leander nummer tre i rekken.

- Jeg har lyst til å kose meg med fotballen og nå så langt som mulig, få fine opplevelser både på og utenfor fotballen. Jeg vil ha et liv innenfor fotballen og vil kunne se tilbake på det etter endt karriere og si at jeg gjorde det jeg kunne.

Annonse fra Eliteserien: